Usein kysyttyä
1. Kuinka usein ilmanvaihtojärjestelmä tulisi puhdistaa
Suositeltu puhdistusväli ilmanvaihtojärjestelmälle on noin 5-10 vuotta. Tähän vaikuttaa sijainti, asukaslukumäärä sekä itse ilmanvaihtojärjestelmä.
2. Tuleeko ilmanvaihdon puhdistuksesta pölyä asuntoon?
Vastaus on ei, koska ilmanvaihtokanavisto alipaineistetaan jolloin venttiilin takana piilevät sekä harjatessa irtoavat epäpuhtaudet lähtevät talosta kanavistoa pitkin ulos.
3. Kuinka kauan ilmanvaihtokanavien puhdistus yleensä kestää?
Omakotitaloon kooltaan noin 150m2 jossa on koneellinen tulo-ja poistoilmanvaihto aikaa kuluu arviolta 4-5 tuntia.
4. Ilmanvaihtokoneeni pitää poikkeavaa käyntiääntä
Ilmanvaihtokoneessa on mallista riippuen useita kuluvia osia mm. puhallinmoottorit, peltimoottori tai pyörivän lämmönsiirtimen moottori. Näiden liikkuvien osien vikaantuessa ilmenee usein poikkeavaa käyntiääntä. Ammattilainen kannattaakin pyytää tutkimaan ilmanvaihtolaitetta jos siinä ilmenee ääni mitä ei ole aikaisemmin kuulunut.
5. Kuinka usein suodattimet tulisi vaihtaa?
Yleinen suositus on että suodattimet vaihdetaan vähintään kaksi kertaa vuodessa. Keväällä ja syksyllä. Sijainnilla, asukaslukumäärällä ja ilmanvaihtokoneen käyttöteholla on suuri vaikutus suodattimien vaihtotiheyteen.
6. Asuntoni ikkunat huurtuvat
Tämä liittyy usein asunnon ilmanvaihtojärjestelmän vääränlaiseen toimintaan ja tähän tulisikin reagoida välittömästi. Ilmanvaihtojärjestelmä täytyy olla säädetty aina hieman alipaineiseksi, mutta jos jostain syystä järjestelmä tekee asunnosta ylipaineisen on tämä usein havaittavissa huurtuneista ikkunoista sekä huonosta ilmanvaihtuvuudesta. Kuntokartoituksella saadaan nopeasti selville toimiiko asunnon ilmanvaihto oikein.
7. Miksi katossa olevien venttiileiden keskiosa pyörii?
Venttiileitä ei ole lukittu säätötyön yhteydessä tai joku on voinut myös avata lukitusmutterin. On siis mahdollista että ilmanvaihtojärjestelmä ei ole enään tasapainossa. Ammattilainen lukitsee venttiilit aina säätötyön päätteeksi jotta esimerkiksi asukkaan puhdistaessa venttiileitä ei alkuperäinen säätöasento pääse muuttumaan.